Міжнародні проєкти

Розширення можливостей EDUC для інклюзивного розвитку ERA

Тривалість проєкту: 1.03.2024 – 28.02.2027

Загальний бюджет проєкту складає – 511683,86 євро.

Координатор проєкту – Цепенда Ігор Євгенович, доктор політичних наук, професор.

Мета проєкту полягає в зміцненні спільноти шляхом зменшення розривів між членами держав Європейського союзу, а також підтримати Україну в її важкій боротьбі за свободу та процвітання шляхом зв’язку її з Європейським дослідницьким простором через EDUC.

Основні цілі:

  • забезпечити включення принципів Відкритої Науки у дослідницький процес та інфраструктури університетів EDUC;
  • запровадити відповідальне оцінювання досліджень як стандартну практику в EDUC та звернутися до політиків, щоб зробити інституційне та національне середовище сприятливим для реформованого оцінювання досліджень;
  • готувати дослідників EDUC до різноманітних кар’єрних напрямків за межами академічних спільнот та сприяти розробці та впровадженню Планів гендерної рівності в країнах, що розширюються;
  • ініціювати та розширювати науково-дослідну співпрацю університетів EDUC та їхніх екосистем та сприяти вирішенню основних соціальних проблем: зеленого та цифрового переходу, місій ЄС та ЦСР ООН.

Партнери проєкту:
Університет імені Масарика (MUNI)
Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника (ПНУ)
Університет Кальярі (UNICA)
Університет Хауме I У Кастельйоні (UJI)
Університет Потсдаму (UP)
Університет Південно-Східної Норвегії (USN)

Від викладачів до інноваторів – від студентів до підприємців

Тривалість проєкту: 1.03.2024 – 31.12.2024

Загальний бюджет проекту складає – 21 000 фунтів стерлінгів.

Координатор проєкту – Григорук Ірина Іванівна, доцент кафедри управління та бізнес-адміністрування, начальник науково-дослідної частини Прикарпатського національного університету, та Матіас Нойман, професор сучасної історії та керівник Школи історії Університету Східної Англії.

Мета проєкту полягає у вивченні способів інтеграції підприємництва та інновацій у навчальний процес через активне залучення студентів, включаючи хакатони, конкурси стартапів, проблемно-орієнтоване навчання та інші методики.

Основні цілі:
Розвиток підприємницьких навичок: створення умов для розвитку навичок, необхідних для успішного підприємництва, таких як комунікація, лідерство, творчість та співпраця.

Стимулювання інновацій: пошук та розвиток новаторських ідей через участь у хакатонах, конкурсах стартапів та інших інноваційних заходах.

Практичний досвід: забезпечення можливостей для студентів отримати практичний досвід у розробці та впровадженні своїх ідей у реальному бізнес-середовищі.

Партнери проєкту:
Університет Східної Англії (UEA)

Довговічні та ефективні нанотехнологічні паливні елементи” – NATO G6166

Тривалість проєкту: 04.12.2023-03.12.2026

Загальний бюджет проєкту складає  – 120000 євро.

Координатор проєкту – Рачій Богдан Іванович, доктор фізико-мате­ма­тич­них наук, професор.

Мета проєкту: дослідити та підвищити ефективність твердооксидних паливних елементів (ТОПЕ), виготовлених за допомогою електродів на основі нанопористих і нанодисперсних матеріалів.

Партнер проєкту:
Університет Брешія (UNIBS)

 

REGINNA 4.0

Тривалість проекту: 2023-2024 рік

Загальний бюджет проекту складає 750 000 євро.

Координатор проекту –доцент кафедри управління та бізнес-адміністрування, начальник науково-дослідної частини Ірина Григорук.

Мета проекту полягає у вирішенні проблем, пов’язаних з обмеженим доступом підприємств, особливо МСП та стартапів, до глибоких технологічних знань та інфраструктури, які переважно зосереджені у вищих навчальних закладах та науково-дослідних установах. Це обмеження призводить до недостатнього використання існуючої дорогої інфраструктури за межами фундаментальних досліджень та обмеженого усвідомлення потенційних покращень підприємницької конкурентоспроможності та інноваційних можливостей.

Проект здійснюватиметься в рамках трьох модулів: Нанотехнології, Індустрія 4.0 та Інновації та підприємництво. Реалізація проєкту передбачає дві фази.

Основними бенефіціарами REGINNA 4.0 є студенти природничих та технічних сфер, бізнесу та менеджменту, а також туризму, які отримають глибокі технічні навички та навіть доступ до інфраструктури.

 

«Підготовка ґрунту для реконструкції – знезараження ґрунту в Україні, еко-підприємництво та екологічна журналістика»

Тривалість проекту: 25.05.2023-31.08.2023 

Загальний бюджет проекту складає  – 131 000 фунтів стерлінгів.

Координатори проекту – Ірина Григорук, доцент кафедри управління та бізнес-адміністрування, начальник науково-дослідної частини Прикарпатського національного університету, та Матіас Нойман, професор сучасної історії та керівник Школи історії Університету Східної Англії.

Мета проекту: «Співпраця з Університетом Східної Англії дасть дослідникам та інноваторам Прикарпатського університету доступ до досвіду та знань світового рівня, зокрема дозволяючи їм більш ефективно розвивати свої стартапи. Цей грант допоможе налагодити зв’язки між нашими дослідниками, сприяючи зміцненню утворенню мережі контактів. Це дуже важливо для нашого університету під час воєнного та післявоєнного відновлення».

Важливою опорою партнерських відносин є розбудова потенціалу, підготовка наступного покоління українців до відновлення своєї країни шляхом обміну знаннями та наукової співпраці.

Проєкт має на меті досягти цього за допомогою трьох різних, але взаємопов’язаних заходів.

  1. Нові матеріали для зниження ризику забруднення: від наукових інновацій до впровадження
  2. Менторство еко-інноваційних стартапів ПНУ
  3. Цифровий сторітелінг/журналістика Ми цінуємо нашу співпрацю з Cormack Consultancy Group, яка в рамках ініціативи Twinning сприяла початку нашої співпраці з UEA.

 

«Ворота в Центральні Горгани: міжкультурний діалог на польсько-українському прикордонні»

PBU2/0822/18

Грантовий договір № PLBU.01.01.00-UA-0822/19-00 відповідно до рішення Спільного Моніторингового Комітету від 17 квітня 2020 р. в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014 – 2020, що реалізується в рамках Європейського
Інструменту Сусідства

Акронім: GORGANY_HERITAGE

Тривалість проєкту: 12 місяців

Загальний бюджет проєкту: 55 664,57 Євро

Співфінансування в рамках ЄІС: 49 541,47 Євро

Мета проєкту: популяризувати історико-культурну спадщину бойківського регіону польсько-українського прикордоння на території Брошнів-Осадської ОТГ, посилення міжкультурних зв’язків, імплементація спільних заходів зі збереження спадщини та підвищення туристичної привабливості.

Цілі проєкту:

  • проведення транскордонних заходів спрямованих на зміцнення культурних зв’язків, міжкультурного діалогу та співробітництва;
  • підготовка та проведення офіційної реєстрації та охорони одного об’єкту культурної спадщини;
  • реалізовувати заходи, спрямовані на популяризацію, просування та підвищення туристичної привабливості культурної спадщини Бойківського району польсько-українського прикордоння на території об’єднаної громади.

Завдання проєкту:

  • проведення низки публічних подій навчально-освітнього та промоційного характеру (стартова і фінальна конференції проєкту; тренінги; ознайомчий візит до Польщі науковців та стейкхолдерів туристичної індустрії краю);
  • проведення комплексного соціологічного дослідження бойківської культурної спадщини на території Рожнятівщини, в тому числі й фокус-групові дискусії експертів туристичної галузі як в Україні, так і на території Польщі;
  • розробку документації для нововиявленого об’єкту культурної спадщини, що розташований на території Брошнів-Осадської ОТГ Івано-Франківської області;
  • проведення історико-культурних досліджень, біографічних інтерв’ю з мешканцями краю з метою формування інформаційної основи майбутньої розробки нового туристичного маршруту «Ворота в Центральні Горгани»;
  • створення на території Брошнів-Осадської ОТГ інформаційного центру;
  • формування електронного реєстру об’єктів спадщини та розробку Стратегії туристичної промоції разом із планом заходів з її реалізації для Брошнів-Осадської ОТГ.

Партнери проєкту:

“Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника” (Україна)

Державна школа вищої освіти у м. Хелм (Люблінське воєводство, Польща)

Брошнів-Осадська селищна об’єднана територіальна громада
Рожнятівського району Івано-Франківської області

Контактна особа: Ольга Максимович, авторка та керівник проекту, директорка Навчально-наукового Центру соціологічних досліджень Прикарпатського регіону «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника»

e-mail: analytics@pnu.edu.ua / olga.maksymovych@pnu.edu.ua

 

“Персоналізовані підходи для попередження ожиріння та діабету – спільна румунсько-українська програма отримання та поширення знань про здоров’я (PrePOD)”

Назва проекту: PrePOD

Сайт проекту: http://www.prepod.org.ua/

Тривалість проекту: 15.06.2020 – 15.12.2021 (термін реалізації проекту продовжено на 4 місяці, але не пізніше 31 грудня 2023 р.)

Загальний бюджет проекту складає 329 200 євро, 296 280 євро (90%) внесок Спільної Операційної Програми Румунія-Україна 2014-2020 та 32 920 євро (10%) внесок обох партнерів: Університету “Штефан чел Маре” (Сучава) та Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (Івано-Франківськ).

 Головний Бенефіціар – Університет «Штефан чел Маре» м.Сучава, Румунія

Бенефіціар 1 – «Прикарпатський національний університет ім.В.Стефаника», м.Івано-Франківськ, Україна

Координаторами є професор, завідувач кафедри біохімії та біотехнології ПНУ Володимир Лущак (м. Івано-Франківськ, Україна) та професор, завідувач кафедри охорони здоров’я та розвитку людини університету “Штефан чел Маре” Mihai Covasa (м. Сучава, Румунія). До команди проєкту з українського боку входять як спеціалісти Прикарпатського національного університету, так і Івано-Франківського національного медичного університету.

Головна мета проeкту – підвищення обізнаності населення щодо факторів ризику, пов’язаних з надмірною вагою, ожирінням та цукровим діабетом, обстеження дорослих і дітей на місцях та їх персоніфіковане консультування.

Проєкт покликаний сприяти зменшенню поширення ожиріння та цукрового діабету в Україні та Румунії.

ЗАВДАННЯ ПРОЕКТУ:

Провести скринінг осіб (дорослих і дітей), щоб визначити їхні ризики щодо надмірної ваги, ожиріння або діабету і забезпечити інтегративні індивідуалізовані інструменти для профілактики захворювань.

Оцінити поточну медичну практику сімейних лікарів та навчити надавачів первинної медико-санітарної допомоги в прийнятті превентивних підходів і ефективного консультування з питань харчування для пацієнтів із ожирінням та цукровим діабетом.

Активізувати співробітництво між Румунськими та Українськими фахівцями охорони здоров’я з метою:

1) отримання наукового розуміння поточної ситуації щодо показників ожиріння і цукрового діабету 2 типу в наших регіонах;

2) визначення загальних науково-обґрунтованих рішень щодо зниження темпів захворювань;

3) підвищення рівня доступу викладачів, технічного персоналу і студентів до наукових знань шляхом залучення їх у програми обмінних візитів, тренінгів та заходи проєкту, що пов’язані з дослідницькою діяльністю.

ЦІЛЬОВІ ГРУПИ

  1. Прямі цільові групи:

1) Місцева громада

Представлена румунським та українським міським та сільським населенням дорослого та шкільного віку з базових регіонів Сучавського повіту та Івано-Франківської області, які хворіють або мають ризик розвитку ожиріння та/або діабету.

2) Сімейні медичні працівники

Друга мета проєкту  залучити місцевих медичних працівників до надання консультацій з питань харчування та освіти в установах первинної медичної допомоги серед населення Румунії/України.

  1. Непрямі цільові групи:

Викладачі, дослідники, технічний персонал, студенти та інший персонал, залучений до цього проекту з обох країн.

Контактна особа і координатор проекту: д.б.н., професор, завідувач кафедри біохімії та біотехнології Володимир ЛУЩАК, тел. +380342506171, e-mail: prepod.pnu@gmail.com

 

«Сприяння сталості університетського аналітичного центру в умовах війни» 

Тривалість проєкту: 07.2022 -12.2022

Загальний бюджет проєкту: 1100 тис.грн.

Мета проєкту: Створення передумов сталості університетського аналітичного центру в умовах війни через підтримку команди, адаптацію Стратегії, покращення комунікацій та забезпечення досліджень задля створення передумов сталого розвитку громад і територій, майбутнього економічного відновлення та кращого майбутнього.

Цілі проєкту:

  • професійний вибір абітурієнтів в умовах війни (за підсумками вступної кампанії Прикарпатського університету – 2022).
  • інституційна спроможність органів місцевого самоврядування щодо залучення інвестицій в умовах війни та післявоєнного відновлення.
  • освіта та бізнес на території Івано-Франківської міської громади: дослідження передумов діалогу та можливостей співпраці.

Контактна особа: Максимович Ольга Володимирівна, кандидат педагогічних наук, доцент, директор Центру соціологічних досліджень Прикарпатського регіону.

e-mail: olga.maksymovych@pnu.edu.ua

 

Назва проєкту: Глобальна інноваційна програма чистих технологій GCIP для малого і середнього бізнесу в Україні

Тривалість проекту: 25.05.2021 – 25.05.2022

Загальний бюджет проекту складає 30 тис доларів.

Координатор проєкту – професор Якубів Валентина Михайлівна

Метою проєкту є встановлення регіонального акселератору для GCIP України (Центр інновацій, технологій та інноваційних стартапів), який сфокусовано на створенні комфортного інноваційного середовища для виробництва та реалізації креативних ідей та інноваційних стартапів, трансферу технологій, співпраці з виробництвом і малим бізнесом, розвитку зеленої економіки в Івано-Франківській області України. Програма також спрямована на розвиток ринку для впровадження енергетично ефективних інноваційних заходів і збільшення використання відновлювальних джерел енергії в енергетично-затратних виробництвам малого і середнього бізнесу України.

Проект Організації Об’єднаних Націй з промислового розвитку (ЮНІДО) та Глобального  Екологічного Фонду (ГЕФ) «Глобальна інноваційна Програма чистих технологій для малих та  середніх підприємств (МСП) в Україні» спрямований на підтримку та зміцнення підприємницької  екосистеми з впровадження інноваційних чистих технологій (CleanTech) в Україні, одночасно  стимулюючи залучення інвестицій та налагодження міжнародних партнерських відносин для  сприяння адаптації до змін клімату та зниженню кількості викидів парникових газів в атмосферу.

У рамках Проекту на базі ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника» створено Регіональний акселератор GCIP для інновацій, технологій та стартапів у Івано-Франківській  області, у якому проведено два онлайн-конкурси екологічно дружніх стартап-проєктів та  відібрано команди півфіналісти для участі в акселераційній програмі за стандартами ЮНІДО/ГЕФ, що передбачає  проведення Бізнес академії, менторську підтримку, грантове фінансування.

 

SG 54195 «Аналітичне дослідження з органами влади щодо інвестиційної привабливості територіальних громад Прикарпаття». (реєстраційний номер: SG 54195) – 2021 р. – проєкт міжнародного фонду «Відродження»

Тривалість проєкту: 3 місяці

Загальний бюджет проєкту: 163 468,21грн.

Мета проєкту: вивчення параметрів комунікації інвестиційних можливостей ТГ Івано – Франківської області шляхом аналізу практик застосування інвестиційних паспортів для подальшої розробки рекомендацій щодо покращення якості інвестиційних паспортів ТГ та підвищення ефективності їх промоцій.

Контактна особа: Малишівський Тарас Володимирович аспірант кафедри публічне управління та адміністрування)

e-mail: taras.malyshivskyi@gmail.com