ПНУ показав місту і гостям Франківська найкращий науковий пікнік!

10 травня 2024 року викладачі та студенти факультету природничих наук та фізико-технічного факультету Прикарпатського національного університету взяли активну участь у 5-му науковому пікніку, організованому в рамках святкування Дня міста.

Захід, сприянням Департаменту молодіжної політики та спорту Івано-Франківської міської ради, спрямований на поширення наукових знань та популяризацію наукових досліджень серед молоді та мешканців міста, зберігаючи дух цікавості та відкритості.

Представники університету привернули увагу учасників заходу за допомогою захоплюючих експериментів та демонстрацій, розкриваючи неповторний світ науки.

Провідний інженер навчальних лабораторій кафедри хімії Марія Складанюк, аспіранти Назар Данилюк, Іванна Лапчук та студенти Євгеній Андрощук, Люба Гуцул, Христина Кушмелюк, Валерія Шульга радували малечу, учнів ліцеїв, студентів різних спеціальностей, наукових ентузіастів, а також всіх присутніх феєричними експериментами. Учасники мали можливість стежити за реакціями у реальному часі, спостерігати за хімічними дослідами. Як приклад експеримент «дим без вогню», здивував учасників синьо-жовтими барвами. Також патріотичну символіку продемонструвала реакція рН індикатора бромтимолового синього.

Для молодших гостей були організовані кольорові експерименти з виготовлення популярного «слайму» та реакція «Хамелеон». Іскри вогню на руці як завжди захопили велику аудиторію відвідувачів.

Доцент кафедри біології та екології Неля Долинко та старший викладач Галина Мельниченко відкрили дивовижний світ найдрібніших організмів та структур, які існують навколо нас. Як діти, так і дорослі мали можливість самостійно розглянути під мікроскопом різноманітні мікроорганізми та клітинні структури.

Доцент кафедри біохімії та біотехнології Олександра Абрат разом із магістрантами Святославом Харуком та Андрієм Штурмаком в межах події безкоштовно вимірювали відвідувачам життєві показники як-от: тиск, пульс, рівень кисню ріст, вагу, відсоток в організмі жиру, м’язів, рівень в крові глюкози.

Завідувач кафедри матеріалознавства і новітніх технологій Володимир Коцюбинський, професор Володимира Бойчук з студентми Любовʼю Бабінчук та Богданом Романівим представили вплив низьких температур (-196 градусів Цельсія) на різні тіла. Професор цієї ж кафедри Іван Яремій та студенти Владислав Любевич і Валентин Бардзій показали можливості електромагнітного поля, створеного котушкою Тесли.

Завершився науковий пікнік голосуванням, під час якого Прикарпатський національний університет здобув І місце у номінації «Найкраща локація 5-го наукового пікніка в Івано-Франківську».