Навчально-науковий інститут українознавства

Директор Ґрещук Валентина Василівна − кандидат філологічних наук, доцент

Заснований у 1996 році. Інститут українознавства заявив про себе як потужний осередок українознавчих студій. Пріоритетний напрямок досліджень – закономірності національно-культурного відродження в Галичині як складової процесу загальнонаціонального українського відродження. Разом з Інститутом української мови НАН України виступив співзасновником Прикарпатського дериватологічного центру імені І. І. Ковалика. У 2023 р. (навчально-науковий Інститут українознавства) Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника Міністерства освіти і науки України підписав меморандум про співпрацю з Науково-дослідним інститутом українознавства Міністерства освіти і науки України.

Основні видання навчально-наукового Інституту українознавства: науково-теоретичний журнал «Українознавчі студії»; збірник «Українознавство: документи, матеріали, раритети». У навчально-науковому Інституті українознавства підготовлено й опубліковано понад 70 монографій та близько 300 статей.

Навчально-науковий Інститут українознавства підготував і видав грандіозну новаторську лексикографічну працю – словник “Гуцульська діалектна лексика та фраземіка в українській художній мові” у 2 томах (Т.1 – 2019 р, Т.2–2020) та Додаток “Онімна лексика” (2023 р.) до цього словника.

На міжнародному рівні співпраця Інституту пов’язана з Варшавським, Люблінським та Ягелонським університетами (Польща), Оломоуцьким університетом (Чехія), Українським вільним університетом (Німеччина).

Контактна інформація: nniu@pnu.edu.ua

Навчально-науковий інститут українознавства

Наказ МОН про створення інституту

Положення