Третій конкурсний відбір проектних заявок Програми Interreg Europe

20 березня розпочався Третій конкурсний відбір проектних заявок Програми Interreg Europe. Він триватиме до 7 червня 2024 року. Це вперше українські заявники можуть брати участь в цьому конкурсі.

Головна мета Програми – підтримка спільних проектів між органами місцевого самоврядування ЄС та асоційованих країн. Проекти повинні бути спрямовані на зміцнення співпраці між європейськими регіонами, відповідно до шести основних цілей Програми:

  • Більш розумна Європа (інноваційний потенціал, конкурентоспроможність малого та середнього бізнесу, цифровізація).
  • Більш зелена Європа (енергоефективність, розумні енергетичні системи, зміна клімату, управління водними ресурсами, циркулярна економіка, природа та біорізноманіття, міська мобільність з нульовим рівнем викидів вуглецю).
  • Більш соціальна Європа (ринки праці, охорона здоров’я, культура та туризм, освіта, інтеграція громадян третіх країн).
  • Більш з’єднана Європа (сталі транс’європейські транспортні мережі (TEN-T), стала мобільність).
  • Європа, ближча до громадян (інтегрований розвиток міст та територій за межами населених пунктів).
  • Найкраще регіональне врядування.

Територія Програми охоплює 27 країн-членів ЄС, а також Албанію, Боснію і Герцеговину, Молдову, Чорногорію, Північну Македонію, Норвегію, Сербію, Швейцарію, Україну.

Фінансування можуть отримати консорціуми організацій-партнерів з країн, що беруть участь у Програмі. Рекомендована кількість партнерів в одному проекті – від 5 до 16 організацій.

Програма відкрита для органів державної влади, навчальних закладів, закладів охорони здоров’я, муніципальних комунальних підприємств, агенцій регіонального розвитку тощо, які переважно фінансуються державою. А також неприбуткових організацій (ГО, кластерних організацій, торгово-промислових палат, асоціацій бізнесу,  підприємців або профспілок).

Орієнтовний бюджет одного проєкту (на консорціум партнерів) – від 1 до 2 млн євро (в середньому 40 – 120 тис. євро на партнера).

Співфінансування проекту з боку партнера повинно складати 20% власного внеску для організацій державного сектору та 30% власного внеску – для неурядових організацій.

Тривалість проекту – 4 роки.

«Програми Interreg Europe фінансуються Європейським Союзом. Україна приєдналася до неї у грудні минулого року. Це відкрило нові можливості для наших установ та організацій, які зможуть співпрацювати з партнерами з інших країн в рамках цієї Програми та отримати фінансування для спільних проєктів.

Технічна документація та аплікаційна форми за посиланням

Платформа для пошуку партнера