Навчання бюджетуванню проектів спільно з агентами змін

16 лютого 2023 р. відбулась друга частина інтерактивного тренінгу для науково-педагогічних працівників Прикарпатського національного університету ім.В.Стефаника «КЛЮЧОВІ ЕЛЕМЕНТИ ФОРМУВАННЯ ПРОЕКТНОЇ ЗАЯВКИ» від команди Проектно-освітнього Центру «Агенти змін» ПНУ на тему «Структура бюджету проекту та врахування ризиків його реалізації».

На початку тренінгу до учасників звернулась директорка Центру «Агенти змін» ПНУ, кандидатка економічних наук, доцентка кафедри фінансів Світлана КРОПЕЛЬНИЦЬКА, вона підкреслила важливість планування фінансових потоків та розуміння ризиків реалізації проекту.

Головними спікерами тренінгу були фахівчині Центру «Агенти змін» ПНУ, кандидатки економічних наук, доцентки кафедри фінансів Тетяна МИГОВИЧ та  Тетяна СОЛОДЖУК. Вони розповіли про план реалізації проекту, охарактеризували сутність та основні статті витрат бюджету, описали ризики та основи розробки стратегії їх мінімізації, а також звернули увагу на необхідність зберігання усіх підтверджуючих документів для формування описової та фінансової звітності.

Тренінг відбувався в уже звиклому інтерактивному практико-орієнтованому форматі. Учасники заходу продовжили працювати у попередньо сформованих командах, які включали представників різних спеціальностей. Проте цього разу вони працювали спільно над бюджетом за вихідними умовами, запропонованими тренерами. Зорієнтуватись у деталях заповнення типової форми бюджету учасникам допомагала також Світлана КРОПЕЛЬНИЦЬКА.

«Планування реалізації проекту, визначення необхідних ресурсів, опис продуктів та результатів, врахування деталей при розробці бюджету, визначення ризиків та можливостей їх уникнення потребує уважності та точності. І хоча ці процеси є більш рутинною справою, ніж мозкові штурми при формуванні ідеї проекту, але вони є важливими для якісного написання проектної заявки», – зазначила Тетяна СОЛОДЖУК.

«Формування бюджету є процесом, що забезпечує врахування усіх видів витрат для досягнення мети проекту, тому для того, щоб грантодавець прийняв позитивне рішення про фінансування того чи іншого проекту, усе має бути взаємопов’язане – ідея, завдання, заходи та результати проекту» – зауважила Тетяна МИГОВИЧ.

Учасники тренінгу подякували тренерам за роботу та висловили бажання і в подальшому брати участь у подібних тренінгах від команди Проектно-освітнього Центру «Агенти змін» ПНУ.