Стипендії на навчання в Угорщині

Початок подачі заявок2019.11.15.

Завершення подачі заявок2020. 01.15.

Інформаціяhttps://tka.hu/new/7092/call-for-application—stipendium-hungaricum-scholarship

Онлайн аплікаціяhttps://apply.stipendiumhungaricum.hu/

Угоду про стипендіальну програму «Stipendium Hungaricum» підписали 24 лютого 2016 року в Будапешті міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто та міністр закордонних справ України Павло Клімкін. Таким чином Україна стала членом тих більш ніж 50 країн, з якими Угорщина уклала подібні угоди. В рамках договору Угорщина запропонує українським студентам щорічно 100 стипендій, з безкоштовним проживанням у гуртожитку та стипендією.

Студенти можуть брати участь в частковому та повному навчанні в наукових напрямках, що зазначені в угоді, на рівні бакалавра, магістра та кандидата наук, а також в курсах підготовки до вищої освіти, у разі якщо вони зараховуються на навчання до даного закладу.

У рамках стипендіальної програми:

Угорська сторона щороку пропонує 100 стипендій для громадян України з метою продовження навчання у вищих навчальних закладах Угорщини відповідно до такого розподілу:

  • 40 стипендій щороку за бакалаврськими та магістерськими програмами за гуманітарними, суспільствознавчими, технічними та медичними напрямками підготовки,
  • 20 стипендій щороку за магістерськими програмами повного циклу за технічним та медичним напрямками,
  • 40 стипендій щороку для навчання в аспірантурі у будь-якій галузі, що становить інтерес.
  • Перед початком навчання основного рівня угорською мовою українські студенти беруть участь в підготовчому курсі тривалістю 1 рік.
  • Ті студенти, які подають заявки на навчання не угорською мовою, повинні володіти мовою навчання на рівні, визначеному закладом, що приймає.

Угорська сторона забезпечує українських стипендіатів згідно статті 3 Угоди наступним:

  • звільнення від сплати навчання за власні кошти;
  • розміщення в гуртожитках закладів, або місячна допомога на проживання;
  • право на користування медичними послугами;
  • щомісячна виплата відповідно до чинного правового регулювання (під час підписання Угоди: щомісячно 40 460 форинтів для студентів та магістрів, та щомісячно 100 000 форинтів для учасників аспірантури).

Порядок подання заявок:

Першим кроком подачі заявок є реєстрація на сайті https://apply.stipendiumhungaricum.hu/ –  (автобіографія Europass, мотиваційний лист)