Рада молодих вчених Прикарпатського університету презентувала свою Стратегію розвитку

З нагоди відзначення Всесвітнього дня науки за мир та розвиток у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника в Центрі інноваційних освітніх технологій “PNU-EcoSystem”відбувся науковий захід. Його організатором виступила Рада з науково-дослідної роботи студентів, аспірантів і молодих вчених ПНУ.

У роботі наукового заходу взяли участь перша проректорка університету, професорка Валентина Якубів,  начальниця науково-дослідної частини,  доцентка Ірина Григорук,  голова Ради з науково-дослідної роботи студентів, аспірантів і молодих вчених Ірина Боришкевич та члени Ради. Аспіранти, студенти та викладачі університету долучилися онлайн. Серед запрошених гостей – начальниця відділу молодіжної політики Департаменту молодіжної політики та спорту Івано-Франківської міської ради Мар’яна Циганин.

“Сьогодні маємо дуже цікаве та важливе свято для нас усіх. Хочу привітати усіх з Всесвітнім Днем науки для миру і розвитку. Сьогодні нам, як ніколи раніше потрібні ці дві речі – мир та розвиток.  Це, в першу чергу для того, щоб мати можливість творити щось нове, створювати цікаві інновації, розвивати наші наукові напрями», – зазначила, відкриваючи захід, перша проректорка університету, професорка Валентина Якубів.

Валентина Михайлівна також відзначила активну діяльність Ради молодих вчених університету в контексті популяризації науки серед молоді, долученні  студентів, аспірантів, молодих науковці, викладачів університету, які є наставниками молодих вчених, до спільного розвитку науки.

«Всі ми більшою чи меншою мірою, долучені до науки, перебуваючи у стінах Прикарпатського національного університету і це означає, що ми відповідальні за майбутній розвиток науки в Україні та економіки нашої країни», – сказала Валентина Якубів.

Про важливість розвитку науки, необхідність наукового підходу до потреб суспільства в цілому, та громади, зокрема,  наголосила у своєму вітальному слові начальниця відділу молодіжної політики Департаменту молодіжної політики та спорту Івано-Франківської міської ради Мар’яна Циганин.

« Ми готові співпрацювати, для того, щоб молодіжна політика в нашій громаді була активною та розвивалася”, – сказала Мар’яна Циганин.

У рамках програми наукового заходу  голова Ради з науково-дослідної роботи студентів, аспірантів і молодих вчених Ірина Боришкевич презентувала присутнім Стратегію розвитку Ради на період до 2028 року. Вона наголосила, що основною місією Ради є ефективна та результативна робота молодих вчених Прикарпатського університету в науково-дослідному, освітньому та просвітницькому напрямах задля популяризації й реалізації наукових ідей в регіоні. Стратегічні вектори розвитку Ради – це наука, освіта та просвітництво. Зокрема, у контексті науки, зазначила Ірина Боришкевич, йдеться про проведення міжгалузевих наукових досліджень та публікація їх результатів у фахових виданнях та тих, що індексуються у міжнародних базах даних Scopus і Web of Science, організація та проведення всеукраїнських та міжнародних наукових конференцій за різними напрямами, написання спільних грантових заявок та реалізація вітчизняних й закордонних наукових проєктів, формування позитивного іміджу молодих вчених Університету. Голова ради також провела відкриту лекцію  «Тайм-менеджмент, або «як науковцю встигати все».

Про перспективи та можливості для науковців університету задля забезпечення миру та розвитку розповіла начальниця науково-дослідної частини ПНУ, докторка філософії, доцентка Ірина Григорук.

Заступник голови Ради, аспірант ПНУ Тарас Малишівський провів виступ PNU Science Talks «Очікувана нераціональність: застосування здобутків поведінкової економіки в реальному житті», під час якого презентував цікавий науково-просвітницький проєкт Science Talks. Метою цього проєкту є створення платформи для молодих вчених, аспірантів та студентів для обміну їх думками, ідеями, досвідом.

Як зазначили організатори заходу дуже важливо залучати талановитих, ідейних та активних молодих людей до науки, роботи в наукових школах.